Egy szék új élete

2020. május 28. - Máté Anna

Akadhatnak a környezetünkben olyan tárgyak, bútordarabok, melyeket nem használunk, csak kallódnak, rozsdásodnak, látszólag tönkre mennek. Lehet, hogy látjuk benne, hogy mivé válhatna, ha foglalkoznánk, törődnénk vele, azonban a pénztárcánk vastagsága és a szabadidőnk mennyisége gátat szabhat a felújításnak.

Az első blogbejegyzésünkben szeretnénk megosztani veletek egy régóta kallódó szék felújításának történetét.

A szék fehér vázával, piros deszkáival került a kertbe, valamikor régen. Az idők során a deszkákról lepergett a festék, a szék vázán pedig nyomot hagyott az idő vasfoga, rozsdásodni kezdett. Felújítás előtt a deszkákon még itt-ott fellelhető volt egy világoszöld színű falfesték nyoma, melyről némi gondolkozás után ki is derült, honnan származik: Anna gyermekkorában festette le, ez a módszer gyerekként jó ötletnek tűnt a felújításra.

 

elso_2_1.jpg

elso_3.jpg

A renoválást a darabokra szedett szék fa elemein kezdtük. Egyesével egy flex segítségével simára csiszoltuk a deszkákat, így megszabadultunk a festékrétegektől, a szálkáktól és az egyenetlenségektől.

csiszolt_deszka_1.jpg

A rozsdás fémváz megtisztítása a vártnál nehezebben alakult. A flexre felszerelt csiszolókorong nem mindig érte el az illesztések és az ívek minden egyes pontját, így drótkefét és spaklit is alkalmaztunk a tisztításnál. (Egy másik felújításhoz szereztünk flexre szerelhető drótkorongot, amit ajánlunk a fém felületek csiszolásához.)

csiszolt_vaz.jpg

csiszolt_vaz2.jpg

A fémváz megtisztításával párhuzamosan a deszkák festése is megkezdődött. Alapozó hiányában a lecsiszolt felületre két réteg fedőfesték került.

festett_deszka_2.jpg

A lecsiszolt vázat is két féle festékkel kezeltük, itt elsőként egy alapozó réteget vittünk fel, ezután kapta meg a szék váza a végleges mély barna színét.

festett_vaz2.jpg

Száradás után a szék összerakásán volt a sor. Tanakodtunk, hogy mivel tudjuk megfelelően összeerősíteni az elemeket. Mivel eleinte facsavarral voltak megfogatva a deszkák, első gondolatunk ezek használata volt. Menet közben tapasztaltuk, hogy néhol a csavarhelyekbe befolyt a víz és kis helyen korhadást idézett elő. Ennek következtében facsavart nem alkalmazhattunk, mert nem tartotta volna megfelelően az elemeket.  Ezért döntöttünk a deszkák átfúrása és az anyával ellátott csavarok használata mellett.

A végső összeállításhoz már csak arra volt szükség, hogy minden deszka megtalálja a maga helyét. Ez nem kis logisztikát és csavargatást igényelt.

 

_nad6573_k.jpg

A szék felújítása pár napot, körülbelül egy hetet vett igénybe és ezt az időt zömében a festett elemek száradása tette ki, a többi folyamat 1-2 nap alatt elvégezhető.

Mindenkinek ajánljuk, hogyha akad az otthonában egy-egy kallódó bútordarab és van egy kis szabadideje, akkor kezdjen bele egy felújításba. Úgy tapasztaltuk, hogy a felújítás sikerélménye mellett a szék eszmei értéke is megnőtt számunkra. Olyan jó rácsodálkozni, hogy viszonylag kis költség- és időráfordítással meghosszabbítottuk egy régi szék életét.

deszka_k.jpg

szekvas_k.jpg

 

Tippek:

Mielőtt belevágnál a felújításba, győződj meg róla, hogy minden alkatrész megvan-e és ha nincs, akkor beszerezhető-e az elkészítéshez.

Nézd meg, hogy rendelkezésedre állnak-e otthon a megfelelő szerszámok. (Esetünkben: flex, ehhez tartozó korongok, festék, ecset, csavarok, csavarhúzó, csavarkulcs, fúrógép)

Mielőtt nekivágnál, gondold át, hogy milyen folyamatokat fogsz elvégezni és ezekhez mire lehet szükséged. (Pl.: A frissen festett elemek száradására alkalmas fedett hely szükséges.)

Mindig gondoskodj a megfelelő védőfelszerelésről! (kesztyű, szemüveg…)

logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomothagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr915727468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.