Virágok a kertben

2020. június 03. - Máté Anna

Ki ne szeretné, ha tele lenne az udvara szebbnél szebb, színesebbnél színesebb virágokkal. Kertenként eltérő lehet, hogy hány darab és mekkora méretű területre tudunk virágokat telepíteni. Ebben a bejegyzésben azoknak szeretnénk ötletet adni, akik kis hellyel, vagy nem megfelelő minőségű talajjal rendelkeznek egészséges virágok telepítéséhez és akiknek tetszenek a többszintes magasított virágágyások.

A terasz mellett volt egy kis üres beugró rész, ezt szerettünk volna virágokkal megtölteni. Egy építkezésből maradt pár beépítetlen zsaluelem, ezeket felhasználva készítettünk egy virágoskertet erre a területre.


20200510_112143.jpg

 

Ha kedvet kaptál egy magasított virágoskert elkészítéséhez, akkor mindenképpen olvasd végig a bejegyzést.

 

Egy hasonló kert elkészítéséhez a következőkre van szükség:

 

Zsaluelemek, vagy maradék téglák, kövek:

Ahhoz, hogy magasabb kertet építsünk, nem kell feltétlenül új köveket vásárolnunk. Ha egy építkezésből maradt egy-egy egészséges alapanyag, ezeket mind felhasználhatjuk egy magaságyás létrehozásához. Néha még a törött, vagy fél darabok is hasznosíthatóak. Nálunk a hátsó téglák egy-egy fél zsalukővel lettek megemelve, ráadásul az egyik fél kő el is volt törve, így is megfelelő alsó támaszt ad az egészséges elemeknek. A föld és a virágok eltakarják ezeket a hibákat, ezért most ránézve nem lehet észrevenni a beépített hibás alapanyagokat.

zsaluelem.jpg

 

Megfelelő hely:

Alkalmas helynek bizonyulhatnak a miénkhez hasonló kihasználatlan sarkok, de egy központi helyre is elkészíthető a kert, ehhez azonban több elemre van szükség. Arra kell csupán figyelnünk, hogy a kövek megfelelő keretezést adjanak a földnek. Ha erre nem figyelünk, akkor előfordulhat, hogy a föld önálló életre kel és nem az általunk eltervezett formában marad fenn. (+ tipp: ahogy nálunk is látható, akár kaspókkal is pótolhatjuk a lyukakat, ahova nem jutott elem)

 kaspok.jpg

Fantázia:

Ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki a meglévő alapanyagokból és a rendelkezésre álló területből, muszáj elengednünk a fantáziánkat. De nem kell aggódni, egy kis próbálgatással, ide-oda pakolással minden meg fogja találni a megfelelő helyét. 

fbavatar_1590516819407_6671111057706502422.png

 

Virágföld:

Ha a keretezéssel elkészültünk, akkor töltsük meg az ágyást megfelelő mennyiségű virágfölddel. Az általunk készített ágyáshoz körülbelül 100 liter virágföldre volt szükség.

 

Virágok:

Virágokat több módon telepíthetünk. Vásárolhatunk hagymákat, magokat, vagy palántákat. A virágok fajtáját is több módon választhatjuk meg: szín, forma, virágzási idő szerint…

Amit mindenképpen figyelembe kell venni: 

  • milyen mennyiségű fény éri a kertet (eszerint érdemes a virágokat kiválasztani)
  • milyen magasra nőnek a virágok: középre, vagy hátra nagyobb növésű virágokat érdemes telepíteni, fordított sorrendű ültetésnél félő, hogy a külső nagyobb növésű virágok miatt kevesebb fény érné a beljebb virágzókat



A kertünkben részenként a következő virágok találhatóak:

első rész:

_nad6943.JPG

lobélia

_nad6946.JPG

vinka (rózsás meténg)

 

második rész:

_nad6948.JPG

verbéna

cseppecske.jpg

cseppecske

_nad6949.JPG

kakassarkantyú (szúnyogriasztó)

 

harmadik rész:

napvirag.jpg

napvirág

_nad6951.JPG

dipladenia (tölcsérjázmin)



Kertünk kialakításánál az elsődleges szempont a virágok növekedési magassága volt. Eszerint próbáltuk rendezni őket, illetve az első részbe futó virágokat telepítettünk, amelyek majd remélhetőleg el fogják takarni az elülső edényeket és zsaluköveket.

logo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://nyomothagyunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5815738634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása